EL BAGUL D'IDEES PRÈVIES
- Júlia Manera, Miren González i Maria Cañadas
- 20 oct 2020
- 2 Min. de lectura
OBJECTIU
Objectius didàctics: Contrastar i escollir informació. Ser conscient del que se sap.
Objectius actitudinals: Respectar el torn de paraula. Escoltar activament. Dialogar.
DURADA: 60’
ORGANITZACIÓ: Grups de quatre alumnes.
MATERIAL
Bagul
Cartolina per a cada infant.
DESENVOLUPAMENT
Aquesta activitat es desenvolupa a través de la metodologia trencaclosques. Primer, el docent llança una pregunta “Què creieu que és la cultura catalana?”. En aquest moment, s’inicia una tertúlia entre els infants en què els infants exposen allò que creuen que és o forma part de la cultura catalana. A la pissarra, el mestre va apuntant allò que han verbalitzat els infants en forma de pluja d’idees. (10’). Després de la reflexió prèvia, el docent divideix la pissarra en quatre apartats numerats:
Dies festius.
Menjars.
Festes majors.
Llengua, bandera i himne.
Tenint en compte que els infants estan agrupats en taules de quatre, el docent reparteix cada ítem a un alumne diferent del grup de taules, de tal manera que cada grup de taules constitueix un grup de treball. Seguidament, es demana que els alumnes s’agrupin en especialitats, és a dir, en funció de l’ítem que els ha tocat. Aleshores, cada alumne comenta què pensa i quins creu que són els conceptes clau, i entre tots debaten si les creences pròpies coincideixen amb les dels altres, si creuen que es poden aprofundir més o si per al contrari, no pertanyen a la cultura catalana o a l’àmbit treballat. A partir d’aquí, cada grup d’especialistes redacta els conceptes clau que tenen inicialment sobre l’ítem que els ha tocat. (15’).
Després, cada especialista retorna al grup de treball original. Cada membre tindrà cinc minuts per a compartir el que s’ha debatut amb el seu grup d’especialistes i quines idees han extret. (20’).
Per a acabar la sessió, el/la docent reparteix una targeta de cartolina a cada infant i demana que escriguin quatre idees prèvies sobre el que han treballat que creguin que són importants (una de dies festius, una de gastronomia, una de festa major i una de llengua, bandera i himne) i les deixin al bagul. (10’).
Per últim, es demana que cada infant porti un objecte que el recordi a la cultura catalana pel pròxim dia. El mestre demanarà als alumnes que col·loquin l’objecte que han portat dins el baül. Aquesta acció i la d'abocar les idees prèvies, permetrà que en acabar la unitat, els infants puguin veure què hi van deixar dins abans d’iniciar-la i comparar els coneixements previs amb els adquirits, adonant-se de les concepcions inicials errònies i sent conscients dels nous aprenentatges. (5’).
Comments